Fonds voor hartchirurgie
nl | fr

Levenskwaliteit van patiënten met congenitale cardiopathie beter dan verwacht

Patiënten met een aangeboren hartafwijking hebben een betere kwaliteit van leven dan mensen zonder hartafwijking. Dat blijkt uit een studie die aan het Centrum voor Ziekenhuis- en Verplegingswetenschap van de KU Leuven i.s.m. de Universitaire Ziekenhuizen Leuven werd uitgevoerd.

In België komen elk jaar ongeveer 900 baby’s ter wereld met een aangeboren hartziekte. Door de uitgebreide behandelingsmogelijkheden bereikt bijna 90% van deze kinderen tegenwoordig de volwassen leeftijd. Deze goede levenskansen betekenen niet altijd dat ook de kwaliteit van het leven van deze patiënten goed is. Omdat de patiënten levenslang kans hebben op complicaties, wordt er aangenomen dat bij heel wat patiënten de hartaandoening een belangrijke invloed heeft op hun dagelijks leven. Daarom heeft de KU Leuven een grootscheeps onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van leven van patiënten die volwassen geworden zijn met een aangeboren hartafwijking.

Bij dit onderzoek waren 629 patiënten betrokken. Voor elke patiënt in deze studie werd een controlepersoon gezocht: iemand met hetzelfde geslacht, en vergelijkbare leeftijd, opleidingsniveau en beroepsstatus, maar die geen hartafwijking heeft. Uit dit onderzoek blijkt dat de patiënten hun kwaliteit van leven hoog inschatten, en zelfs beter dan de mensen zonder hartafwijking. Als gepeild wordt naar de gezondheid van de patiënten, schatten zij die even goed in als de gezonde controlepersonen.

Omdat er verschillende soorten hartafwijkingen bestaan, gaande van heel éénvoudige defecten tot zeer complexe afwijkingen, werd ook onderzocht of de ernst van de aangeboren hartafwijking een effect had op de kwaliteit van leven. Hieruit leert men dat patiënten met zware hartafwijkingen nagenoeg een even goede kwaliteit van leven hebben als patiënten met éénvoudige hartdefecten.

Het besluit is dan ook dat de meeste patiënten die volwassen geworden zijn met een aangeboren hartafwijking een zeer goede kwaliteit van leven hebben, ondanks het feit dat ze meer kans hebben op medische complicaties.

 

Alle news lezen

Contact

Fonds voor Hartchirurgie
Tenbosstraat 11 - 1000 Brussel
T.02 644 35 44 - F. 02 640 33 02
info@hart-chirurgie-cardiaque.org
IBAN BE15 3100 3335 2730
BIC: bbrubebb